Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                              

                                 

                                                                        

         

                                

                                    JADŁOSPIS

                        11.06.2018 do 15.06.2018

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

11.06.2018

PONIEDZIAŁEK

Rosół z ryżem i warzywami, bigos z mięsem i pieczarkami, bułka paryska , hrerbata

alergeny:1,7,9,10*

12.06.2018

WTOREK

Zupa kalafiorowa, kotleciki z kurczaka w zalewie majonezowo-musztardowej, ziemniaki z koperkiem, lodowa sałatka z ogórkiem i pomidorem w sosie sałatkowym, kompot

alergeny:1,3,7,9,*

13.06.2018

ŚRODA

Krupnik zabielany z warzywami, parówka w cieście francuskim z żółtym serem, ketchup , kompot, deser : kisiel z malinami

alergeny:1,3,7,9,*

14.06.2018

CZWARTEK

Zupa cebulowa z grzankami , kotlet mielony a’la gołąbki, ziemniaki, surówka z marchewki i białej kapusty , kompot

alergeny:1,3,7,*

15.06.2018

PIĄTEK

Zupa fasolowa, kasza manna na słodko z cynamonem i masełkiem , kompot , banan

alergeny:1,7,*

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

June 2018
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30